Kampanja za prevenciju poremećaja vida financirano sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja šk. god 2021/2022.. Opći cilj povećanja znanja i svijesti o brizi za zdravlje, važnost očuvanja vida i prevencija pojave slabovidnosti kod djece, mladih i općenito kod građana.

Predloženi projekt usklađen je sa nacionalnim strategijama, programima i javnim politikama Nacionalna strategija razvoja zdravstva 2012.-2020, Strategija-razvoja-zdravstvne-industrije-PGZ-za-2013-2020, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020. Navedeni su problemi slijepih i slabovidnih osoba, te je navedeno: „Ono što je vrlo značajno je činjenica da je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 80% svih oštećenja vida moguće prevenirati ili izliječiti. Predloženi projekt usklađen je i sa Strategijom Vijeća Europe o pravima djeteta, Nacionalnom strategijom za prava djece u Republici Hrvatskoj te sa Nacionalnom kurikulumom za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

Projekt je usklađen s nacionalnim strategijama, programima i politikama u dijelu koji se odnosi na područje odgoja i obrazovanja djece i mladih.


EDUKATIVNI CRTANI FILM "OTVORI OČI" U SKLOPU NACIONALNOG PROJEKTA

Obrazovni crtani film o brizi za vid trenutno doživljava novu digitalnu fazu zahvaljujući platformi dostupnoj, prije svega, odgajateljima i učiteljima. Film je dostupan na Youtube stranici udruge "I djeci s ljubavlju"

Djeca nakon pogledanog filma, mogu odgovarati na niz poučnih pitanja uz pratnju svojih odgajatelja i učitelja, a nakon toga i svojih roditelja. Zahvaljujući ovom zabavnom alatu uči se niz medicinsko-znanstvenih pojmova.

Edukativni crtani film ,,Otvori oči!” zapravo služi za podizanje svijesti o brizi za naše oči među predškolskom djecom , učenicima osnovnih škola, nastavnicima i roditeljima.

On je jedna od aktivnosti za senzibilizaciju javnosti pod podrškom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Sufinanciran je od strane Primorsko-goranske županije.

BOLJE JE SPRIJEČITI

Kampanja “Otvori oči!” usmjerena je na zaštitu vida. Glavni lik Gugu, u obrazovnom crtanom filmu, kratkovidni je šišmiš po imenu Bat, maskota cijele kampanje. Svi likovi – predstavljeni kroz životinje – objašnjavaju važnost naših očiju i brige o njima. Nismo ni svjesni važnosti našeg osjetila vida, čak 80% informacija iz svijeta oko nas percipiramo upravo putem očiju.


PRI REALIZACIJI PROJEKTA…

Glumci promotori projekta prikazuju djeci animirani film koji će biti dostupan za ponovno gledanje s odgajateljima i učiteljima, ili kod kuće s roditeljima.

Školama i vrtićima koji sudjeluju u projektu će biti poslane naljepnice s likovima iz crtanog filma za svu djecu kao uspomena za sudjelovanje.

Za odgajatelje, učitelje i roditelje biti će izdane brošure sa savjetima za očuvanje vida.


SUDJELOVANJE U SVIM FAZAMA OVOG PROJEKTA JE U POTPUNOSTI BESPLATNO


PREZENTACIJA EDUKATIVNOG CRTANOG FILMA "OTVORI OČI"

Udruga ,,I djeci s ljubavlju’’ prevela je i sinkronizirala edukativni crtani film"Otvori oči" pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i uz vlastite financijske resurse.

Prikazivanje crtanog filma je usmjereno prvenstveno na djecu od 6 do 11 godina kako bi ih, na zabavan način, educirala o prevenciji poremećaja vida.

Isključivo je namijenjeno vrtičkoj i školskoj dobi.

Trajanje crtanog filma je 20 minuta.


KRATKA PRIČA O INOVATIVNOJ PROJEKTU

Ova besplatna inicijativa je izvorno osmišljena u Italiji, a promovira je odjel IAPB (International Agency for the Prevention of Blindness) Italia onlus.

Od 2005. do polovice 2014. uključeno je,kroz obrazovne predstave uživo,više od 310 tisuća učenika, u bliskoj suradnji s lokalnim odjelima Talijanske unije slijepih i slabovidnih osoba. Uzimajući u obzir i prva tri multimedijalna izdanja, više od pola milijuna djece iz 1.438 škola sudjelovalo je u inicijativi tijekom nešto više od deset godina (2005. – 2017.)

Pilot projekt je pokrenut 2005. godine u 14 talijanskih gradova (uključujući više od 100 škola i oko 40 tisuća učenika). U svakoj je instituciji po prvi puta organizirana zabavna i interaktivna obrazovna predstava. Veliki odaziv učenika, visoka ocjena učitelja i roditelja, kao i poštovanje dobiveno od strane lokalnih institucija, omogućili su realizaciju projekta na široj razini.

U NEŠTO VIŠE OD DESET GODINA U KAMPANJU SE, U ITALIJI,
UKLJUČILO VIŠE OD POLA MILIJUNA UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA


UPITNIK ZA RODITELJE I DJECU

Neobavezan upitnik nakon pregledanog crtanog filma ispunajvaju roditelji i djeca te povratno dostave odgovore u udrugu ,, I djeci s ljubavlju’’. I na ovaj način želimo senzibilizirati javnost o važnosti prevencije i otklanjanja određenih smetnji na osjetilu vida.


OTVORI OČI - edukativni crtani film